Tips voor het opvoeden van een kitten

Wanneer je eindelijk de beslissing hebt genomen om een katje aan de familie toe te voegen, gaat er van alles veranderen. Je hele huishouden zal, zeker de eerste paar weken, aardig op de kop gezet worden. In principe is een kat een stuk minder werk dan een hond, maar toch is het heel belangrijk er in het begin veel tijd in te stoppen. Alles wat je op dat moment leert zal de kat namelijk meenemen wanneer deze later groter is. Het is dus een belangrijk deel van de opvoeding.

De meeste kittens mogen hun nest verlaten wanneer ze rond de acht weken oud zijn. Het is belangrijk om deze periode te voltooien als dat mogelijk is. Deze is namelijk essentieel. Het diertje leert hierin enorm veel over een aantal dingen. Dit gebeurd vooral door de moederpoes. Denk hierbij onder andere aan het wassen van zichzelf. Maar ook moet er genoeg gegeten worden. Het helpt veel als de kitten in deze periode al regelmatig mensen om zich heen heeft. Gebeurd dit niet dan kunnen ze later schuw worden.

Haal de juiste spullen

Van tevoren kun je er alvast voor zorgen dat je alles in huis hebt om een kitten een warm welkom te geven. Denk hierbij aan een mandje om te vervoeren, speelgoed, een mooie plek om te eten en een kattenbak. Hiermee kun je er gelijk voor zorgen dat je huisdier weet waar deze staat. Gelukkig zijn katten vaak al zindelijk waardoor het niet moeilijk is om dit te trainen. Het gaat vaak al bijna vanzelf.

Schenk voldoende aandacht

De eerste paar dagen en weken in een nieuwe omgeving zijn erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat er zeker de eerste week iemand thuis is. Zo krijgt een jong katje alle tijd om te wennen en kan er tegelijkertijd een beetje worden opgelet. Zo´n nieuw huis is namelijk de mogelijkheid tot een ware ontdekkingstocht. Kijk er dus niet raar van op dat een kat op allerlei plekken gaat zitten. Overal wordt opgeklommen en af gesprongen. Katten zijn sowieso niet bang en kittens al helemaal niet. Genoeg om op te letten dus in het begin. Al is het vooral enorm leuk en aandoenlijk wanneer je jouw nieuwe maatje net krijgt.

Geef een kitten een eigen plekje

Door ervoor te zorgen dat een kitten gelijk een eigen plekje heeft voelt deze zich een stuk meer thuis. Zo kan deze lekker slapen of zich even terugtrekken na een drukke dag van allerlei nieuwe indrukken. Hierdoor voelt het zich vanzelf een stuk meer op het gemak. Dit is zeker in begin altijd goed. Na verloop van tijd weet een kitten dan de eigen weg te vinden. Meestal gaat het daarna vanzelf nog naar allerlei andere plekjes op zoek.