In het kader van bijzondere kattenrassen is het absoluut de moeite waard om de aandacht eens te vestigen op de LaPerm, een ras dat oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt.

Curly, stammoeder van de LaPerm

Alle LaPerm katten stammen af van ‘Curly’, de eerste LaPerm kat ter wereld. Curly werd in 1982 geboren op een boerderij in de staat Oregon. Hoewel ze aanvankelijk het ‘lelijke eendje’ was in het nestje met kittens – haar broertjes en zusjes kregen al gauw een zachte vacht, terwijl zij lange tijd kaal bleef – zou Curly spoedig veranderen in een bijzondere kat: een kat met een gekrulde vacht.

Ook Curly kreeg na verloop van tijd kittens, die dezelfde gekrulde vacht hadden als hun moeder. Het gen dat verantwoordelijk was voor het gekrulde kattenhaar bleek dominant te zijn. Kortom, er was een nieuw kattenras geboren, dat uiteindelijk de charmante naam LaPerm heeft gekregen.

Goed gezelschap

De LaPerm heeft over het algemeen een extravert karakter en is graag in het gezelschap van mensen. Deze kat is erg nieuwsgierig en kan spontaan naast je op de bank komen zitten, terwijl jij ijverig naar een sportwedstrijd op Unibet TV kijkt, waar wed en bekijk het devies is. Met een LaPerm kat op schoot heb je wellicht minder last van de spanning: het kattengespin zal je beslist kalmeren.

Jagen

Aangezien de LaPerm van oorsprong een boerderijkat was, is het niet zo vreemd dat deze raskat van nature een prima jager is. Muizen, vogels en ander klein wild zijn geliefde prooien voor de LaPerm, die er overigens weinig moeite voor hoeft te doen om een van deze dieren te vangen.

Ook in Nederland en Belgiƫ is de LaPerm kat geen onbekend ras meer. In 2002 werden de eerste Nederlandse LaPerm kittens geboren en sindsdien is het aantal LaPerm katten sterk toegenomen. LaPerm fokkers doen er tegenwoordig alles aan om deze katten deel te laten nemen aan raskattententoonstellingen.