Familie van de kat

Katten zijn enorm populaire huisdieren. Sommige rassen zijn erg zeldzaam. Daarvoor worden bij vlagen astronomische bedragen betaald. De kat behoort tot een nog veel grote familie van andere soortgelijke dieren, de katachtigen. De meeste familieleden van de kat zijn een stuk groter en leven vooral in het wild. Deze hebben mensen niet thuis rondlopen. Mocht je ze wel een keer dicht bij huis willen zien, dan is de dierentuin de beste optie.

Wat zijn katachtigen

Dieren als de tijger en de leeuw lijken vaak veel op een bepaalde katten, maar zijn natuurlijk wel een stuk groter. Sommige kattenrassen zijn erg gewild omdat deze veel weg hebben van echte tijgers of leeuwen. Katachtigen hebben veel eigenschappen gemeen. Er wordt wel eens gezegd at huiskatten de beste jagers zijn, dit heeft alles met hun afkomst en familieleden te maken.

Indien jouw kat veel buiten komt heb je deze vast wel eens een prooi zien vangen. Dieren als muizen en vogeltjes vangen katten maar al te graag. Deze leggen ze dan voor de deur neer of ze nemen de vangst zelfs mee naar binnen. Dit is helemaal niet gek, het is zelfs een blijk van waardering naar de eigenaar toe. Ondanks dat het misschien niet altijd even fris is betekent dit dus juist dat een kat blij met je is.

In totaal bestaat de familie katachtigen uit meer dan 40 verschillende soorten. Denk hierbij naast eerder genoemde aan dieren als luipaarden en hyena’s. Stuk voor stuk echte jagers. Alle katachtigen hebben dan ook gemeen dat ze pijlsnel zijn. Het zijn echte vleeseters die zo ongeveer ieder deel van hun prooi verslinden met huid en haar.

Dit heeft te maken met de darmen van katachtige dieren. Deze zijn relatief kort waardoor ze vooral geschikt zijn voor het eten van vlees. De dieren die ze het meest vangen eten echter wel weer vaker planten. Het gebit van katachtigen leent zich ook perfect voor dergelijke prooien. Vooral de kiezen zijn enorm sterk en daarom perfect om de meeste prooien te kunnen eten. Dit zie je vaak voorbij komen in allerlei documentaires over dieren in het wild, maar het geld net zo goed voor een normale kat.